TNS LT: šiemet nuo gripo ketina skiepytis kas dešimtas Lietuvos gyventojas

PASIDALINK

Daugiau informacijos:
Rūta Matulaitienė
Tyrimų specialistė
TNS LT
Tel. + 370 5210 6621
El. paštas Rūta.Matulaitienė@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI
2013 m. lapkričio 19 d., Vilnius

 

Kas dešimtas Lietuvos gyventojas teigia, kad šiemet jau pasiskiepijo nuo gripo ar artimiausiu metu ketina tai daryti. Tačiau reguliariai nuo gripo skiepijasi tik 5 proc. Lietuvos gyventojų, o niekada nuo gripo nesiskiepijo 7 iš 10 apklaustųjų. Tai parodė Lietuvos gyventojų apklausa, kurią atliko didžiausia Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovė TNS LT.

Tyrimas parodė, kad palankiausiai skiepų nuo gripo atžvilgiu yra nusiteikę tie gyventojai, kurie patys aktyviai praktikuoja šią gripo prevencijos priemonę. 62 proc. tokių gyventojų skiepus nuo gripo vertina labai gerai arba puikiai. Didžiausiais skeptikais išlieka iki šiol skiepų nuo gripo nebandę žmonės. Nepalankiai tokią prevencijos priemonę vertina 60 proc. nesiskiepijusių nuo gripo.

„Apklausos rezultatai rodo, kad Lietuvoje skiepijimosi „įpročiai“ nėra susiformavę. Dalis žmonių yra tiesiog pasyvūs skiepijimosi klausimu: jie nėra nusiteikę priešiškai, tačiau ir skiepytis nėra linkę. To priežastys gali būti įvairios – vieni vengia išlaidauti ir tikisi, kad epidemija jų nepalies, kiti nenori gaišti laiko procedūrai, tretiems galbūt trūksta išsamios informacijos“, – teigia TNS LT Politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Penktadalis Lietuvos gyventojų rekomenduotų skiepytis nuo gripo ir kitiems. Apie trečdalis apklaustųjų šiuo klausimu dvejoja, kuomet 49 proc. teigia, kad skiepytis nuo gripo nerekomenduotų. Panašios tendencijos išlieka keletą pastarųjų metų. Labiausiai skiepus nuo gripo linkę rekomenduoti kaimo vietovių gyventojai, tuo metu didmiesčių gyventojai rekomendavimo prasme yra mažiau aktyvūs.

Minėtas tyrimas buvo atliktas šių metų spalio-lapkričio mėnesiais tiesioginio interviu respondentų namuose metu. Jame dalyvavo 481 Lietuvos gyventojas nuo 18 iki 74 metų.

Didžiausia Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

„Kantar“ pavaldi komunikacijos paslaugų grupei WPP. Vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, grupė siekia teikti išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei ir būti šios srities lyderiu. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių.