TNS LT: lietuviams didžiausias ES privalumas – laisvas asmenų ir prekių judėjimas

PASIDALINK

Daugiau informacijos:
Rūta Matulaitienė
Politinių ir socialinių tyrimų specialistė
TNS LT
Tel. + 370 5 210 6621
El. paštas Rūta.Matulaitienė@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI
2013 m. spalio 10 d., Vilnius

 

Dauguma (65 proc.) Lietuvos gyventojų jaučiasi esantys Europos Sąjungos (ES) piliečiais. Ketvirtadalis lietuvių įsitikinę, kad jų balsas turi įtakos ES lygmens sprendimams. Kaip didžiausią ES privalumą, Lietuvos gyventojai vertina laisvą asmenų, prekių ir paslaugų judėjimą joje. Tai parodė didžiausios Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanijos TNS LT atliktas „Eurobarometro“ tyrimas apie visuomenės nuomonę ES.

„Savo, kaip ES piliečio teises, teigia žinantys 52 proc. mūsų šalies gyventojų. Tačiau kas antras mūsų šalies gyventojas prisipažino norintis gauti daugiau informacijos apie jas. Geriausiai ES savo teises žino Liuksemburgo, Suomijos ir Vokietijos gyventojai. Taip atsakė daugiau nei 60 proc. šių šalių respondentų. Tuo metu mažiausiai apie savo teises teigė nusimanantys ES senbuvių – Prancūzijos, Italijos ir Graikijos – gyventojai. Jose savo ES piliečio teises žino tik kas trečias gyventojas“, – sakė TNS LT politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Laisvą asmenų, prekių ir paslaugų judėjimą, kaip didžiausią ES privalumą, vertina 70 proc. Lietuvos gyventojų. Kitas mūsų šalies gyventojams svarbus narystės privalumas – taika tarp ES šalių. Jį įvardino 42 proc. lietuvių. Taip pat tarp lietuvių išvardintų ES privalumų yra studentų mainų programos, ekonominė ES galia, bendroji žemės ūkio politika ir socialinės gerovės lygmuo.

Lietuva priskiriama prie šalių, kurios optimistiškai vertina šios sąjungos perspektyvas. Teigiamai ES ateities perspektyvas vertina net 64 proc. lietuvių. Pozityviau už Lietuvą ES atžvilgiu nusiteikusios tik dvi šalys: Danija ir Estija. Prasčiausiai bendrijos ateitį vertina Portugalija, Kipras ir Graikija. Tik apie 30 proc. šių, sunkiausiai po krizės atsigaunančių šalių, gyventojų ES ateitį vertina pozityviai.

„Eurobarometro“ tyrimas atliktas 2013 m. gegužės mėnesį, apklausiant 32 694 respondentus 34 teritorijose: ES šalyse ir šalyse-kandidatėse. Iš jų – 1 029 gyventojų apklausta Lietuvoje.

Didžiausia Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje, jos atstovybės yra įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

„Kantar“ pavaldi komunikacijos paslaugų grupei WPP. Vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, grupė siekia teikti išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei ir būti šios srities lyderiu. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių.