TNS LT: ko Lietuvai trūksta iki kito „Silicio slėnio“?

PASIDALINK

Daugiau informacijos:

Jurgita Račkytė-Vilimė

Vyr. projektų vadovė

TNS LT

Tel. + 370 6500 6623

El. paštas Jurgita.Rackyte@kantar.com

MEDŽIAGA ŽINAISKLAIDAI                               

2016 m. vasario 23 d., Vilnius 

Daugiau nei pusė Lietuvos IT sektoriaus atstovų mano, kad po dešimties metų mūsų šalis taps IT paslaugas teikiančia milžine. Anot jų, jau šiandien veikiantys pagalbiniai ir palaikomųjų IT darbų centrai, turėtų pasipildyti šimtais naujų darbuotojų bei apskritai naujomis įmonėmis ir centrais. Tačiau daugumos IT rinkos dalyvių nuomone kol kas galimybei turėti Lietuvoje „Silicio slėnį“ trukdo mūsų šalies dydis, išteklių bei pajėgumų trūkumas ir daugybė kitų nepalankių veiksnių. Tai parodė rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės TNS LT atliktas IT sektoriaus reputacijos tyrimas.

 

„Nors viešojoje erdvėje dažnai girdime liaupses Lietuvos IT specialistams, paties IT sektoriaus nuomone, talentingų, kūrybiškų ir aukštos kvalifikacijos žmonių, kurie galėtų kurti inovatyvius IT produktus, mūsų šalyje labai trūksta. Prie tokių vertinimų, daugelio tyrimo dalyvių nuomone, prisideda ir dabartinė situacija, kai didžiausias dėmesys valstybės mastu yra skiriamas būtent paslaugų centrams steigti ir plėsti“, – sako TNS LT vyr. projektų vadovė Jurgita Račkytė-Vilimė.

 

Tyrimo dalyviai prognozuoja, kad per artimiausius dešimt metų persiorientuoti į intelektinę IT pusę įmanoma, bet bus sudėtinga. Tam reikia ne tik pavienių IT bendrovių indėlio, bet ir akademinės bendruomenės, valstybės pagalbos. IT rinkos dalyviai įvardino, kad šiandien Lietuva yra smarkiai orientuojama koncentruotis būtent į paslaugų ir pagalbinius centrus. Šiai krypčiai ieškoma investuotojų, ugdomi specialistai, sudaromos palankios verslo sąlygos.

 

IT sektoriaus reputacijos TRI*M tyrimas buvo atliktas 2015 m. rugpjūčio – rugsėjo mėn. Iš viso buvo apklausta 1017 Lietuvos verslo įmonių, valstybinių ir viešųjų įstaigų, Lietuvos žiniasklaidos atstovų ir tinklaraštininkų, Lietuvos studentų ir asociacijos INFOBALT narių.

 

Didžiausia Lietuvoje rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

 

 

„Kantar“ grupė, vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, teikia išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei bei siekia būti šios srities lyderis. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių bendrovių sąrašą.