TNS LT: daugiausiai dėmesio skiriama vakcinai nuo gripo

PASIDALINK

Daugiau informacijos:
Linas Spėčius
TNS LT,
M.Valančiaus g. 1A / V.Mykolaičio-Putino g. 10A,
03155 Vilnius
Siųsti žinutę

PRANEŠIMAS SPAUDAI
2012 m. lapkričio 13 d., Vilnius

 

Atlikus tyrimą apie žiniasklaidos dėmesį imunoprofilaktikos tematikai, paaiškėjo, kad neretai apie visuomenėje prieštaringai vertinamą vakcinaciją atsiliepiama teigiamai. Daugiausiai dėmesio visuomenės informavimo kanalai skiria vakcinai nuo gripo viruso, o palankiausiai atsiliepia apie vakcinas nuo stabligės ir hepatito. Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanijos TNS LT atliktas tyrimas.

Tiriamu laikotarpiu 42 proc. iš žiniasklaidos skelbtų pranešimų, susijusių su skiepais ir skiepijimu, buvo teigiami, 57 proc. – neutralūs ir tik 1 proc. – neigiami.

Tyrimo metu žiniasklaidoje buvo minėtos vakcinos nuo 14 ligų. Dažniausiai informuota apie vakcinas nuo gripo – 45 proc. paminėtų vakcinų skaičiaus. Tačiau teigiamų pranešimų apie šią vakciną dalis sudarė 37 proc. visų šios vakcinos paminėjimų atvejų tiriamose visuomenės informavimo priemonėse. Taip pat dažniau minėtos stabligės (9 proc.), hepatito, roto viruso ir vėjaraupių (po 7 proc.) vakcinos. Dvi iš jų – nuo stabligės ir hepatito – žiniasklaidos buvo traktuojamos palankiausiai: 68 proc. visos informacijos apie šias vakcinas yra teigiama.

„Pastebėjome, kad tiriamu laikotarpiu išaugo ir gyventojų palankumas skiepams. Lyginant skiepų, kaip vienos iš priemonių, galinčių apsaugoti nuo ligų, reputacijos indekso pokytį, matyti, kad nuo 2011 metų kovo mėnesio iki šių metų gegužės jis pakilo 12 punktų ir sudarė 32. Tai labai reikšmingas pokytis“, - teigė TNS LT komunikacijos analizės vadovas Linas Spėčius.

Didžiausiais informacijos apie vakcinas pikas buvo užfiksuotas praeitų metų spalio – lapkričio mėnesiais. Daugiausiai dėmesio šiuo laikotarpiu buvo skirta vakcinai nuo gripo. Tikėtina, kad tam įtakos galėjo turėti ruošimasis artėjančiam peršalimo ligų ir gripo sezonui.

Kalbant apie teigiamą vakcinų poveikį, žiniasklaidoje dažniausiai akcentuotas jų efektyvumas (20 proc. publikacijų), saugumas (6 proc.) ir patikimumas (5 proc.). Tarp neigiamų vertinimų dažniausiai pasitaikė teiginys, kad vakcinos silpnina imunitetą (4 proc. publikacijų), taip pat akcentuotas šalutinis poveikis (1 proc.) ir sudėtyje esantys pavojingi produktai (1 proc.).

Tiriant žiniasklaidos susidomėjimą vakcinų tema, TNS LT atliko 215 spaudos šaltinių, 12 interneto portalų, 5 TV kanalų ir 5 radijo stočių analizę. Tyrimo metu buvo užfiksuotas 601 pranešimas, kuriame minimos vakcinos. Tyrimo periodas – nuo praėjusių metų liepos mėnesio iki šių metų kovo. Vertinant informacijos sklaidą pagal žiniasklaidos kategorijas, po 25 proc. pranešimų pasirodė internete ir rajoninėje spaudoje, 20 proc. – regioniniuose leidiniuose, 13 proc. – specializuotuose leidiniuose, 17 proc. – kitose žiniasklaidos priemonėse.

Vakcinų reputacijos tyrimo metu buvo apklausta pusė tūkstančio Lietuvos gyventojų, kurių amžius siekia nuo 18 iki 74 metų. Tyrimo periodas 2011 m. kovas – 2012 m. gegužė.

TNS LT priklauso tarptautinei tyrimų kompanijai TNS Global, kuri turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. TNS atstovybės yra įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose.