Su kokiais filmais Lietuvoje sutinkame kalėdines šventes?

PASIDALINK

Su kokiais filmais Lietuvoje sutinkame kalėdines šventes?

Lietuvos gyventojai kalėdiniu laikotarpiu dažniausiai renkasi animacinius arba šeimos filmus, o vienvaldis lyderis per pastarąjį dešimtmetį buvo „Vienas namuose“ ciklo filmai, rodo „Kantar“ duomenys.

 

Analizuojant kalėdinio laikotarpio TOP filmų dešimtuką 2014-2023 metais, tendencijos akivaizdžiai palankios animacijai arba šeimos filmams.

 

„Šįkart išanalizavome, kokie filmai buvo žiūrimiausi šventinį gruodžio mėnesį per dešimt metų. Vienareikšmis lyderis čia yra „Vienas namuose“ filmų ciklas. Per dešimt metų šie filmai į gruodžio mėnesio TOP10 buvo patekę net 37 kartus, neretai užimdami iškart po kelias pozicijas tope. Čia yra pabuvojusios visos 5 dalys“, – sako Lina Petraitienė,  „Kantar“ media tyrimų ir įžvalgų vadovė.

 

Filme veiksmas vyksta kalėdiniu laikotarpiu, scenarijus nuotaikingas, pozityvus, šmaikštus – galbūt dėl to jo populiarumas neblėsta nuo pat filmo transliacijų TV ekranuose pradžios. Jis yra ir lyderis pagal buvimą top trejetuke – prizines vietas, „Kantar“ duomenimis, užima visą analizuojamą dešimtmetį.

 

„Vienas namuose“ pateko ir į šių metų gruodžio filmų TOP10-tuką, čia iki gruodžio 26 d. jau spėjo patekti keturios rodytos dalys.

 

„Būtent animaciniai arba šeimos filmai yra tiesiausias kelias į filmų topo viršūnę. Jaunieji žiūrovai, matyt, yra pagrindiniai pulto valdovai šiuo šventiniu laikotarpiu. Kitiems žanrams prasimušti į kalėdinius topus daug sunkiau“, – sakė TV auditorijų ekspertė.

 

Kitas itin populiarus šventinio laikotarpio filmas – „Ledo šalis“, šio ciklo filmai per pastaruosius dešimt metų į gruodžio mėnesio TOP10 yra patekę 12 kartų. Trečioje vietoje – Kalėdų klasika tapęs „Haris Poteris“, šie filmai yra užėmę 5 pozicijas pastarojo dešimtmečio topuose, „Šrekas“ į dešimtuką kalėdinių populiariausių yra patekęs 3 kartus.

 

„Į Kalėdinių filmų dešimtuką patenkantys filmai neretai pakliūva ir į metų žiūrimiausius, nes šventiniu laiku prie ekranų jie suburia dideles auditorijas. Tokiu laiku kaip niekad norisi smagios nuotaikos ir magijos“, – kalėdinio laikotarpio filmų tendencijas apžvelgė L. Petraitienė.

 

„Kantar“ media tyrimų ir įžvalgų vadovė pastebi, kad TV lieka mėgstamas laisvalaikio praleidimo būdas. Prie TV ekranų šalies gyventojai gruodžio mėnesį vidutiniškai praleidžia beveik 4 val. per dieną, labiausiai – vakare, po 18 val., o piką TV žiūrimumas pasiekia tarp 20-21 val.

 

Apie „Kantar“


„Kantar“ yra viena didžiausių pasaulyje duomenų, įžvalgų ir konsultacijų bendrovių, vienijanti specialistus daugiau nei 90 šalių. „Kantar“ yra ekspertai inovacijų, prekės ženklų, komunikacijos, vartotojų elgsenos ir kitose srityse. Savo klientams bendrovė padeda identifikuoti svarbiausius jų veiklos aspektus, atskleisti dar neišnaudotą potencialą ar pastebėti kritinius momentus bei tinkamai į juos reaguoti.

 

Daugiau informacijos:

Lina Petraitienė

„Kantar“

Media tyrimų ir įžvalgų vadovė

T   +370 5210 6630

E   Lina.Petraitiene@kantar.com