Koronaviruso metu gyventojai daugiausia pagalbos tikisi iš medikų, valdžios ir darbdavio

PASIDALINK

Daugėjant naujų koronaviruso atvejų, Lietuvos gyventojai didžiausias viltis deda į medikus, valdžią ir darbdavį. Tačiau ne mažiau palaikymo tikisi ir iš šeimos bei draugų, rodo naujas „Kantar“ Covid-19 barometras.


Daugiausia pagalbos tikimasi ne iš politikų, o tiesiogiai iš sveikatos priežiūros institucijų.

 

„Aukštus lūkesčius sveikatos priežiūros institucijoms turi kas antras gyventojas, tai yra pusė Lietuvos. Tuo tarpu lūkesčiai valdžiai, centrinei ir vietinei bei darbdaviui yra kone tokie patys kaip ir šeimai bei artimiesiems – maždaug po trečdalį (apie 30 proc.) žmonių tikisi pagalbos ir palaikymo iš čia. Tiesa, šeima ir draugai kiek lenkia kitus minėtus institutus, tad reikia nenumenkinti ir artimųjų svarbos epidemijos akivaizdoje“, – sakė Skaistė Varnienė, „Kantar“ rinkos tyrimų vadovė.

 

Pasak S. Varnienės, kadangi 8 iš 10 gyventojų jaudinasi dėl panašaus kritinio laikotarpio koks buvo pavasarį,  pagalbos jie tikisi beveik visose gyvenimo srityse – ar tai būtų sveikatos priežiūra, darbas, mokslai, pirkiniai ar žiniasklaida. Tik skirtingos grupės, nelygu kuri jiems sritis šiuo metu aktualiausia, turi skirtingus prioritetus.

 

„Iš sveikatos apsaugos sistemos daugiausia tikisi senjorai, ypač dirbantys senjorai, kaip ir iš nacionalinės bei vietinės valdžios; taip pat ir ta grupė, kuri kalbėdama apie savo emocijas nurodė besijaučianti labiausiai nesaugi, pasimetusi. Labiausiai nuogastauja dėl viruso Klaipėdos, Marijampolės gyventojai, taip pat dirbantieji pensininkai ir čia beveik 70% laukia pagalbos pirmiausia iš sveikatos priežiūros, kai šalies vidurkis ketvirčiu mažesnis“, – sakė ekspertė.

 

Pusė samdomųjų laukia darbdavio pagalbos


Tuo tarpu dirbantieji, neskaitant dominuojančių lūkesčių sveikatos priežiūrai, daugiausia paspirties tikisi iš savo darbdavio.

 

„43 procentai samdomų darbuotojų atsakė laukiantys pagalbos būtent iš darbdavio. Tad epidemijos kontekste toliau išlieka svarbi darbdavio politika užtikrinant saugumą, komunikaciją, emocinį palaikymą ir reikiamas nuotolinio darbo priemones darbuotojui, jeigu toks darbas įmanomas“, – atkreipia dėmesį S. Varnienė.

 

Darbdaviai ir jaunimas daugiau tikisi iš bankų ir draudikų


„Kantar“ Covid-19 barometro duomenys rodo, kad iš žiniasklaidos labiausiai pagalbos laukia senjorai (26% vs bendras šalies vidurkis 14%), ypač dirbantys pensinio amžiaus žmonės. Tuo tarpu iš bankų ir draudimo bendrovių daugiausia tikisi patys sau darbdaviai (22%) bei jaunimas (19% vs 13% šalies vidurkis). Pastarieji daugiau nei kiti segmentai tikisi ir iš prekybos centrų, švietimo įstaigų ir net reklamos.

„Kone kas penktas šalies gyventojas tikisi pagalbos sulaukti iš prekybos centrų. Kiek nustebino, kad gana nedaug lūkesčių užkraunama švietimui ir žiniasklaidai – maždaug po 14 proc. šalies respondentų tikisi iš čia sulaukti pagalbos. Tiesa, jaunimo, jaunų tėvų, mamų grupėse lūkesčiai švietimui jau dvigubai didesni, o tarp studentų – jos tikisi kone kas antras. Maždaug dešimtadalis gyventojų šalyje pagalbos nesitiki iš niekur“, – bendrus Lietuvos lūkesčius apžvelgia „Kantar“ ekspertė..

 

Vadovai ir šeimos su vaikais pagalbos labiausiai laukia iš artimųjų


Dėmesį turėtų atkreipti šeimos, turinčius dirbančių aukščiausio lygio vadovų – 2 iš 3 vadovų (65%) labiausiai pagalbos tikisi iš čia.

„Šis segmentas neša didelę atsakomybę už darbuotojus, sprendimų priėmimą krizės metu, tad šeimos ir artimųjų institutas jam yra esminis pamatas; įdomu tai, kad aukščiausio lygio vadovai ir grupė, auginanti 2 ir daugiau vaikų, yra vieninteliai segmentai iš šeimos laukiantys daugiau pagalbos nei iš sveikatos institucijų“, – finalizuoja „Kantar“ rinkos tyrimų vadovė Skaistė Varnienė.

 

Lentelė iš kur daugiausia laukiate pagalbos?

 

Apie tyrimą


„Kantar“ „COVID-19 Barometras“ atliekamas daugiau kaip 50 pasaulio šalių. Lietuvoje pastarasis tyrimo etapas buvo vykdytas š. m. rugsėjo pradžioje, reprezentatyvios apklausos būdu internetu apklausti 616 Lietuvos gyventojai.

 

Apie „Kantar“
 

„Kantar“ yra viena didžiausių pasaulyje duomenų, įžvalgų ir konsultacijų bendrovių, vienijanti daugiau kaip 28 tūkst. savo srities specialistų daugiau nei 90 šalių. „Kantar“ yra ekspertai inovacijų, prekės ženklų, komunikacijos, vartotojų elgsenos ir kitose srityse. Savo klientams bendrovė padeda identifikuoti svarbiausius jų veiklos aspektus, atskleisti dar neišnaudotą potencialą ar pastebėti kritinius momentus bei tinkamai į juos reaguoti.

 

Daugiau informacijos:

Skaistė Varnienė

Rinkos tyrimų vadovė

T   +370 5210 6630

E   skaiste.varniene@kantar.com